«Η δική μου Κέρκυρα», η Μαργαρίτα μας ξεναγεί στο νησί της

Από Μαργαρίτα Παπαδάτου,

Θα σας μιλήσω για το νησί μου, ένα νησί γεμάτο χρώματα, μουσικές και αρώματα. Ξέρω ότι έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα, έχουν βγει αμέτρητες φωτογραφίες και το έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά ποτέ κανείς δε θα καταλάβει πόσο περήφανος νιώθει ο κάθε Κερκυραίος για τον τόπο του. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά είμαι σίγουρη πως όλοι πιστεύουμε ότι ζούμε στο ομορφότερο μέρος του πλανήτη..!

Η αλήθεια είναι πως η Κέρκυρα μας είναι πανέμορφη. Έχει μαγικές παράλιες, είναι καταπράσινη και στα χωριά της μπορεί κανείς να συναντήσει απέραντους ελαιώνες και σπάνια είδη λουλουδιών από το Βορρά έως το Νότο. Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, η αρχιτεκτονική την κάνει να μοιάζει με παραμύθένια πολιτεία, βγαλμένη από άλλη εποχή. Έχει ιστορία και έντονο θρησκευτικό στοιχειό, λόγω του Αγίου Σπυρίδωνα, και ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Έχει επίσης ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της Unesco. Αλλά όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά· εγώ θέλω να σας δείξω το νησί μου με μερικές φωτογραφίες, τα αγαπημένα σημεία που επισκέπτομαι καθημερινά, την προσιτή μου πολυτέλεια. Θέλω να καταλάβει ο κόσμος πόσο όμορφο είναι το νησί και το χειμώνα, όταν τα φώτα σβήνουν και μένουμε πάλι εμείς και εμείς. Θέλω να σας δείξω το λόγο που δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου σε μια μεγάλη πόλη μακριά από τη θάλασσα, μακριά από τα αγαπημένα μου σημεία στην Κέρκυρα.

Στέρνα: Ένα κρυμμένο πηγάδι…

Το Περιστύλιο Maitland βρίσκεται στην Πάνω Πλατεία και είναι γνωστό και ως «Στέρνα» γιατί είναι χτισμένο πάνω από παλιά ενετική υδατοδεξαμενή. Κατασκευάστηκε το 1816 σε ιωνικό ρυθμό. Ήταν αφιερωμένο στον πρώτο Άγγλο αρμοστή των Ιονίων νήσων Thomas Maitland και απέπνεε το γενικότερο κλίμα του κλασικισμού που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Είναι επίσης αγαπημένο μου θέμα για φωτογράφιση που δε θα μπορούσα να μη σας δείξω…

1 corfu kerkura ellada local's culture

 

Πλατεία: Tο πάνω μισό…

Το 1576 οι κάτοικοι άρχισαν να γκρεμίζουν τα κτίρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Φρουρίου για να αυξήσουν την αμυντική του δύναμη. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 σπίτια γκρεμίστηκαν μέσα σε 2,5 χρόνια. Η περιοχή δενδροφυτεύτηκε αργότερα από τους Γάλλους, δημιουργώντας την ιστορική πλέον Σπιανάδα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Κάπως έτσι, η Σπιανάδα είναι η πλατεία μας. Εδώ μαζευόμαστε να πιούμε τον καφέ μας, εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης και τα νέα εξαπλώνονται από τραπέζι σε τραπέζι και από καφετέρια σε καφετέρια, με απίστευτη ταχύτητα. Σας δείχνω το πάνω μισό της πλατείας, η οποία είναι ιδανική για βόλτα όλες τις εποχές, όλες τις ώρες, για να νιώσεις ότι είσαι κομμάτι της ιστορίας.

 

2

Φθινόπωρο

 

3

Άνοιξη

 

 

Πλατεία : Το κάτω μισό

Η κάτω πλατεία ή όπως σίγουρα θα την γνωρίζετε, «Λιστόν». Τα χρόνια εκείνα, έπρεπε να είσαι… on (the) list για να μπορέσεις να κάνεις μια βόλτα ανάμεσα στους άλλους ευγενείς του libro d’oro. Εξού και το όνομα list-on, όμως δε χρειάζεται να πω κάτι άλλο για αυτό το μαγικό μέρος, μια βόλτα εδώ αρκεί για να σας μεταφέρει σε άλλες εποχές…

 

4

5

 

Τα Μουράγια:

Τα δύο φρούρια ενώνονταν με ενετικά παραλιακά τείχη, μέσα σε αυτά ήταν ασφαλής η παλιά πόλη. Tα Bόρεια παραλιακά τείχη ήταν τα «μουράγια» και σήμερα σώζονται τμήματα τους. Σε αυτόν το δρόμο η λογοτεχνική και καλλιτεχνική παράδοση της Κέρκυρας των προηγούμενων αιώνων αναβιώνει κατά μήκος της παραλιακής προς το λιμάνι. Εδώ βρίσκεται η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, το Βυζαντινό Μουσείο, η παλιά Νομαρχία, το Μουσείο του Διονυσίου Σολωμού και – κάτω από το δρόμο μέσα στα τείχη – μια μικρή μα μοναδική εκκλησιά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Άποψη από κάτω, εκεί πίσω από τα βράχια είναι το εκκλησάκι

Άποψη από κάτω, εκεί πίσω από τα βράχια είναι το εκκλησάκι

7

 

Tο νέο που είναι πολύ παλιό…

Αν βρεθεί κανείς κάτω από το νέο φρούριο, το οποίο δεν είναι και τόσο νέο – η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1576 από τους Βενετσιάνους – θα βρει εναλλακτικά μπαράκια  με υπέροχη μουσική και εστιατόρια με γεύσεις από όλο τον κόσμο. Είναι αγαπημένο μου σημείο της πόλης για δροσερές καλοκαιρινές βραδιές με ατελείωτα cocktails!

8

 

Tο παλιό που είναι ακόμη πιο παλιό…

Εκεί που η παλιά πόλη ενώνεται με τη θάλασσα βρίσκεται το παλιό φρούριο, χτισμένο σε ένα βράχο, στέκεται εκεί αγέρωχο μέσα στους αιώνες, ανεμοδαρμένο και βρεγμένο με αλμυρό νερό από τα κύματα και γλυκό από τις βροχές. Είναι εκεί από τον 6ο αιώνα για να μας θυμίζει τις μάχες που δόθηκαν, τους πειρατές και τους κατακτητές που πέρασαν, τις εποχές που έφυγαν αλλά άφησαν πίσω τους σημάδια πολιτισμού και μοναδικά αρχιτεκτονικά μνημεία.

9

 

All Time Classic: Ποντικονήσι

Από τα πιο δημοφιλή και γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι το Ποντικονήσι και η Παναγία των Βλαχερνών, που ενώνεται με την ξηρά με μια μικρή πεζογέφυρα. Το Ποντικονήσι είναι ένας καταπράσινος και δενδροφυτεμένος βράχος και αποτελεί φυσικό μουσείο· απαγορεύεται κάθε επίσκεψη για τη διατήρηση του. Λέγεται ότι πήρε το όνομα του από Πόντιους μοναχούς που το κατοικούσαν και αρχικά είχε ονομαστεί ποντιονησι …και όχι, ουδεμιά σχέση έχει με τα μικρά χαριτωμένα ζωάκια! Εμείς συχνάζουμε στα διάφορα καφέ στο κανόνι για να απολαμβάνουμε την υπέροχη αυτή θέα, πίνοντας τον απογεματινό καφέ μας. Προσοχή στα αεροπλάνα, αν σταθείτε στη γέφυρα θα περάσουν κυριολεκτικά μερικά μέτρα πάνω από το κεφάλι σας για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο.

10

Ένα χωριό φάντασμα

Η Παλιά Περίθεια είναι ένα γραφικό χωριό στη βόρεια Κέρκυρα με μόλις 2-3 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το χωριό κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί αξιόλογο οικισμό με 130 σπίτια ενετικής αρχιτεκτονικής. Την επισκεπτόμαστε για τις ταβέρνες και το καλό φαγητό, είναι μια όμορφη κυριακάτικη συνήθεια για εμάς τους Κερκυραίους της πόλης και μια ακόμη αφορμή για υπέροχες φωτογραφίες και επαφή με τη φύση!

11

 

 

H παράλια μου:

Ο Άη Γόρδης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κέρκυρας. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Γορδίου, που είναι χτισμένη πάνω στο κύμα, στο κέντρο της παραλίας. Το καλοκαίρι είναι γεμάτη κόσμο, μπαράκια και έντονους ρυθμούς. Εγώ όμως την απολαμβάνω περισσότερο το φθινόπωρο, τότε η θάλασσα είναι ζέστη και είναι όλα γαλήνια και ήρεμα, και έτσι νομίζω ότι είναι όλη δική μου.

12

 

H απόλυτη αντίθεση:

Στον κόλπο της Παλαιοκαστρίτσας βρίσκεται μια αγαπημένη παραλία με τα πιο παγωμένα νερά. Πραγματικά όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα νιώθω ότι μπαίνω σε ένα μπολ με παγάκια! Λατρεύω να έρχομαι εδώ, για καλοκαιρινές βουτιές που σε τσιτώνουν και για χειμωνιάτικες βόλτες που σε ηρεμούν.

13

 

Σαν να ‘ναι πρώτη φορά…

Ο πανέμορφος όρμος της Γαρίτσας, από όποια πλευρά και να τον κοιτάξεις είναι μαγευτικός! Κοιτάς πάνω βλέπεις το φρούριο, κοιτάς κάτω βλέπεις τον ανεμόμυλο. Κατά μήκος της πλατείας της Γαρίτσας βρίσκεις δεκάδες επιλογές για φαγητό και καφέ και ευκαιρία για πεζοπορία με θέα τη θάλασσα. Για μένα η ιδανική στιγμή είναι νωρίς το πρωί, βόλτα με το ποδήλατο, όπου η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, δροσερή και βλέπεις την ομορφιά της Κέρκυρας σε όλο της το μεγαλείο. Είναι δυνατόν να βλέπεις ένα μέρος για όλη σου την ζωή και κάθε φορά που το κοιτάς να είναι σαν να το βλέπεις πρώτη φορά;

Ναι εδώ έτσι είναι… και δεν το λέω μόνο εγώ…

14

 

15
Θα μπορούσα να γράφω ώρες για την Κέρκυρα, αλλά σας προκαλώ και σας προσκαλώ να έρθετε να την ανακαλύψετε μόνοι σας. Εγώ έτσι και αλλιώς άκουσα το μαγικό τραγούδι των σειρήνων και μαγεύτηκα σαν άλλος Οδυσσέας· τώρα ήρθε η σειρά σας!

 

16

 


Διάβασε ακόμα: