Μια διαφορετική ξενάγηση: Το Ναύπλιο από την οπτική ενός μόνιμου κατοίκου

Από Γιάννης Παπασαράντος,

Τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος μαζεμένα σε έναν τόπο: Ναύπλιο!

Η αρμονική ανάμειξη του παλιού με το νεότερο: Ναύπλιο!

Η μεγαλύτερη άνοδος στη λίστα με τους ιδανικότερους ελληνικούς προορισμούς: Ναύπλιο!

Θέλετε κι άλλα; Σας διαβεβαιώ πως κάθε βήμα σας σε αυτήν την πόλη έχει κάτι να σας προσφέρει. Η βόλτα στις ομορφιές του Ναυπλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε μερικές ώρες, όμως η γεύση που σου αφήνουν θα σε κάνει να θες να την επαναλάβεις ξανά και ξανά γιατί κάθε φορά θα εστιάζεις σε κάτι διαφορετικό, θα μαθαίνεις και μια καινούρια λεπτομέρεια!

Αμέσως μόλις πατήσεις το πόδι σου στην άσφαλτο κατεβαίνοντας στο σταθμό των λεωφορείων, ξεκινάς το ταξίδι σου στο παρελθόν και στην πρώτη εποχή της νεότερης ιστορίας της χώρας. Για το καλωσόρισμα φροντίζει η «Πύλη της ξηράς», ακριβώς δίπλα στο σταθμό, που αποτελούσε την πύλη της πόλης του Ναυπλίου κατά το παρελθόν. Με τη φαντασία σου μπορείς να δημιουργήσεις και τα τείχη που απλώνονταν πλάι της και έφταναν μέχρι το λιμάνι.

ATT_1433348988627_IMG_20150603_190305

 

Αν θελήσεις να κοντοσταθείς έξω από την πύλη θα καμαρώσεις τα τείχη του ενός σήματος κατατεθέντος της πόλης, του Παλαμηδίου, του σπουδαίου ναυπλιώτικου φρούριου. Χτισμένο σε όλο σχεδόν το μήκος του ομώνυμου λόφου, το επιβλητικό ενετικό φρούριο σε προκαλεί να περπατήσεις στους οχτώ προμαχώνες του και να θαυμάσεις τον τόπο από ψηλά. Στο παρελθόν έχει αναφερθεί πως ποτέ δε βρέθηκε πιο ταιραστό στέμα για ένα λόφο από το Παλαμήδι. Ακολουθώντας τον ανηφορικό περιφερειακό δρόμο θα φτάσεις στην είσοδό του μα αν είσαι πιο θαρραλέος και.. fit μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά της πλαγιάς! Μην ακούς τις ιστορίες των ντόπιων- όχι, τα σκαλιά δεν είναι 999 ούτε ήταν κάποτε 1000 και έσπασε το χιλιοστό το άλογο του Κολοκοτρώνη! Είναι 857 και τα κατασκεύασαν κατάδικοι την εποχή του Όθωνα. Και πάλι, λίγα δεν τα λες! Μα η διαδρομή αξίζει τον κόπο.

ATT_1433348988794_IMG_20150603_191454

Αν πάλι περάσεις το γεφυράκι της «Πύλης της ξηράς», θα ξεκινήσεις το ταξίδι σου στα σοκάκια της παλιάς πόλης και μόνο οι κόρνες και οι ήχοι των μηχανοκίνητων οχημάτων θα σου θυμίζουν την εποχή που ζεις. Στα σοκάκια και στα σκαλιά που συναντάς, που αν επιλέξεις να τα ανέβεις και να τα εξερευνήσεις όλα θα φτάσεις στους πρόποδες της Ακροναυπλίας (της παραθαλάσσιας οχύρωσης της πόλης, συνέχειας των τειχών του Παλαμηδίου) θα βρεις πλήθος καταστημάτων, καφετεριών, εστιατορίων και χαμογελαστών προσώπων!

ATT_1433348988464_IMG_20150603_185943 (1)

 

Στον μητροπολιτικό ναό της πόλης, το ναό του Αγίου Γεωργίου, θα δεις το θρόνο απ’ τον οποίο παρακολουθούσε τις τελετές ο Όθωνας καθώς και την πιστή απομίμηση του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο κέντρο του τέμπλου του ναού.

Προχωρώντας στα σοκάκια και ανηφορίζοντας προς τα αριστερά, θα φτάσεις στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Θα σου φανεί ασήμαντος, είναι μικρός, δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο και αν είσαι και αφηρημένος και δεν προσέξεις την πόρτα του, ίσως να μη σου περάσει από το μυαλό ότι περνάς έξω από ναό! Η σημασία του όμως είναι αποτυπωμένη στο δεξί άκρο της εισόδου του όπου μέσα σε μια μικρή γυάλινη προθήκη, θα παρατηρήσεις τα σημάδια που άφησαν στον τοίχο τα βόλια που στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 έριξαν νεκρό τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Κι αν σε ψυχοπλάκωσε λίγο η ιστορία του Καποδίστρια, μην ανησυχείς γιατί κατεβαίνοντας πάλι τα σκαλιά θα κατευθυνθείς προς την Πλατεία Συντάγματος (ναι, υπάρχει και αλλού, εκτός από την Αθήνα!), τη μεγαλύτερη και χαρακτηριστικότερη πλατεία της πόλης. Στη διαδρομή μέσα στα σοκάκια θα ζεις διαρκώς τις περιόδους της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας της πόλης καθώς θα παρατηρείς μουσουλμανικές κρήνες χτισμένες στους τοίχους ενετικών κτιρίων.

Κι αν επιλέξεις να μείνεις σε κάποιο από τα αμέτρητα ξενοδοχεία και πανσιόν που βρίσκονται σ’ αυτά τα στενά, θα τα έχεις όλα στα πόδια σου. Στην περιοχή γύρω από την πλατεία μπορείς να βρεις οτιδήποτε θελήσεις για φαγητό, καφέ και ποτό. Παραδοσιακές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια γκουρμέ, σουβλατζίδικα, καφέ-μπαρ με χαρακτήρα mainstream, εναλλακτικό ή και πιο…ελληνικό. Πριν προχωρήσεις προς το λιμάνι αξίζει να κάτσεις κάτω από τον πλάτανο της πλατειας, όπως κάθονταν κάποτε και οι αγωνιστές της Επανάστασης, και να παρατηρήσεις στο δρόμο πάνω από την πλατεία το λεγόμενο «Βουλευτικό». Η πρώτη Βουλή της Ελλάδας στεγάστηκε στον πιο χαρακτηριστικό και καλοδιατηρημένο μουσουλμανικό ναό της πόλης, ο οποίος συνοδεύεται και από γαφυρότατη, παρασκηνιακή ιστορία και όλοι μας αγαπάμε κάτι τέτοιες ιστορίες. Τον εν λόγω ναό λοιπόν έχτισε ένας Τούρκος Αγάς ο οποίος θέλησε να σώσει την ψυχή του γιατί δολοφόνησε δύο Βενετούς που ήρθαν στην πόλη για να εντοπίσουν ένα θησαυρό. Οι τύψεις δεν τον άφηναν σε ησυχία γι’ αυτό ξόδεψε όλον το θησαυρό για να χτίσει το ναό και να τον αφιερώσει στο Θεό. Στο εν λόγω κτίριο έγινε και η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα. Προχωρώντας στην επόμενη πλατεία θα βρεθείς στην αρχή της ωραιότερης διαδρομής του Ναυπλίου. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «πασαρέλα» καθώς όλοι απολαμβάνουν να σουλατσάρουν κατά μήκος της. Στην αρχή της έχεις την ευκαιρία να πάρεις το βαρκάκι που θα σε πάει στο δεύτερο σήμα κατατεθέν της πόλης, το Μπούρτζι, το νησί- φρούριο της πόλης.

ATT_1433348988862_IMG_20150603_185608

Αν επιλέξεις να απολαυσεις τη θέα του από μακριά, ακολούθησε όλη τη διαδρομή. Μέχρι το φάρο του λιμανιού θα έχεις την ευκαιρία να πιεις καφέ σε μία από τις πολλές παραλιακές καφετέριες οι οποίες σταματούν στα «Πέντε Αδέρφια», τα πέντε κανόνια που επιφύλασσαν θερμή υποδοχή σε όποιον πλησίαζε την πόλη με εχθρικές διαθέσεις. Από εκείνο το σημείο ο δρόμος συνεχίζει κατά μήκος της περιφέρειας του λόφου και των τειχών της Ακροναυπλίας μέχρι την Αρβανιτιά, μια μικρή παραλία κάτω από το Παλαμήδι στο καφέ-μπαρ- εστιατόριο της οποίας αξίζει να καθίσεις οποιαδήποτε ώρα του καλοκαιριού. Αν θελήσεις να συνεχίσεις τη μαγευτική διαδρομή, που στη συνέχεια γίνεται χωμάτινη, θα βρεθείς μετά από 2,5 χιλιόμετρα- και πολλά συναπαντήματα με ασκούμενους που προτιμούν αυτή τη διαδρομή για το τρέξιμο ή το περπάτημά τους- στην άλλη ναυπλιώτικη παραλία, την Καραθώνα, που είναι μεγαλύτερη και έχει άμμο σε αντίθεση με το βότσαλο της Αρβανιτιάς.

ATT_1433348988565_IMG_20150603_190852

Κι αν δε σου φτάνουν αυτές οι παραλίες μην απογοητευτείς ούτε γι’ αστείο! Σε απόσταση λιγότερη των 10 χιλιομέτρων υπάρχουν τοποθεσίες με υπέροχες παραλίες όπως το Δρέπανο, ο Άγιος Νικόλαος και το Τολό, το οποίο μάλιστα έχει και αξιόλογη νυχτερινή ζωή τη θερινή περίοδο.

Και μάλιστα ξέχασα να πω πως στο Ναύπλιο σου δίνεται η δυνατότητα να κινηθείς με ποδήλατο, αν είσαι με μεγάλη παρέα πάρτε τα τετράτροχα, αξίζει να γελάσετε με την ψυχή σας, με τρενάκι ή και τουριστικό «ξεσκέπαστο» λεωφορείο.

Ακόμα το σκέφτεσαι;


Διάβασε ακόμα: