Τολμάς να διασχίσεις το Φαράγγι των Νεκρών;

Από Έλενα Βαρδάτσικου,

Η Κρήτη είναι από τα μέρη που χαρίζουν απλόχερα εμπειρίες. Όσοι δεν κατάγονται από την Κρήτη, είναι πιθανότερο να μην γνωρίζουν τις κρυφές ομορφιές των φαραγγιών της ή τα ονόματά τους. Η αλήθεια είναι πως λίγοι γνωρίζουν ότι η Κρήτη, πέρα από τις καταπληκτικές παραλίες της, έχει και 13 φαράγγια, εξαιρετικής ομορφιάς που προκαλούν δέος. Επίσης, δεν είναι λίγες οι αφηγήσεις και τα ευρήματα που τα συνδέουν με την ιστορία ή ακόμα και με το μυστήριο. Η πρόκληση ξεκινά… Έλα να ξεναγηθούμε παρέα στο φαράγγι με το πιο ανατριχιαστικό όνομα, το «Φαράγγι των Νεκρών».

φαραγγι των νεκρων ζακρος φαραγγι των νεκρων ζακρος

το Φαράγγι των Νεκρών © travel book- Ηρακλής Μήλας


Το Φαράγγι των Νεκρών


Μπορεί να ακουστεί επικίνδυνο ή ακόμα και τρομακτικό, όμως μη σε προκαταβάλει το όνομα του. Δε χρειάζεται να ανησυχείς, αφού δεν ονομάστηκε έτσι γιατί οι πεζοπόροι αφήνουν τα κόκκαλα τους εκεί, αλλά γιατί οι αρχαίοι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές στα απότομα τοιχώματα του φαραγγιού για να θάβουν τους νεκρούς τους. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί η σχέση που είχαν οι Μινωίτες με το θάνατο, θα πρέπει να ήταν μεγάλη τιμή στους νεκρούς να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους αυτοί που τους ανέβαζαν στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, προς την τελευταία τους κατοικία, μέσα σε κάποια σπηλιά. Το Φαράγγι των Νεκρών ή αλλιώς Φαράγγι της Ζάκρου, όπως ονομάζεται, πρόκειται για ένα αρκετά βατό φαράγγι, εξαιρετικής ομορφιάς. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου δύο ώρες και καταλήγει στην κρυσταλλένια παραλία της Κάτω Ζάκρου. Ίσως είναι και το μοναδικό φαράγγι, στην ανατολική Κρήτη, που δεν χρειάζεται να το περπατήσεις ξανά για να επιστρέψεις. Σε όλα τα υπόλοιπα θαχρειαστεί να λάβεις σοβαρά υπόψη τον παράγοντα της επιστροφής.


Ο αστικός μύθος


Πίσω από ένα τόσο περίεργο όνομα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι φήμες, οι ιστορίες και οι θεωρίες. Αν σου αρέσουν οι θεωρίες και οι φήμες για εξελιγμένη τεχνολογία κατά τους αρχαίους χρόνους ή για ευρήματα που απεικονίζουν άγνωστα όντα, τότε είσαι στο σωστό μέρος! Οι φήμες, λοιπόν, θέλουν να λέγεται πως στις λίθινες σφραγίδες, βρέθηκαν απεικονίσεις φανταστικών όντων αγνώστου προέλευσης και αναγνώρισης. Οι διαδόσεις άρχισαν να δυναμώνουν, κυρίως, όταν ειπώθηκε πως προέρχονταν από επίσημη πηγή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου. Μάλιστα οι φήμες εντάθηκαν όταν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου έκλεισε το 2006, αμέσως μετά την ανακάλυψη των ευρημάτων στο φαράγγι, εξάπτοντας τις θεωρίες συνομωσίας, καθώς παρέμεινε κλειστό τμηματικά μέχρι και το Μάρτιο του 2015.

Zakros Stirrup Jar (1500 - 1450 BCE)


Κομμάτι ιστορίας


Η Κρήτη κατά τη Μινωική περίοδο ήταν χωρισμένη σε τέσσερα βασίλεια. Λίγοι θα περίμεναν ότι στο μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της Κάτω Ζάκρου, θα βρισκόταν το τέταρτο Μινωικό Παλάτι της Κρήτης. Το παλάτι της Ζάκρου κτίστηκε το 1900 π.Χ. περίπου, ξανακτίστηκε το 1600 π.Χ περίπου και καταστράφηκε το 1450 π.Χ μαζί με τα υπόλοιπα κύρια κέντρα του Μινωικού πολιτισμού. Η Ζάκρος ανασκάφηκε πρώτη φορά το 1901 από τον D. G. Hogarth της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής οπότε και αποκαλύφθηκαν δώδεκα σπίτια, όμως η ανασκαφή σταμάτησε. Το 1961 ο Νικόλαος Πλάτων ξεκίνησε εκ νέου την ανασκαφή, φέρνοντας στο φως το Παλάτι της Ζάκρου και αλλά σημαντικά ευρήματα, καθώς το παλάτι είχε παραμείνει ασύλητο.


Σήμερα, είτε λόγω του προβοκατόρικου ονόματος του Φαραγγιού είτε από ενδιαφέρον για τα ερείπια του παλατιού, είτε απλώς περνώντας για την παραλία της Ζάκρου, το Φαράγγι των Νεκρών σφύζει από ζωή και επισκέπτες από όλο τον κόσμο δέχονται την πρόκληση του ονόματός κάνοντας τη Ζάκρο δημοφιλή τουριστικό πρooρισμό. Θα ήθελες να δοκιμάσεις την πρόκληση;


Διαβάστε ακόμα: