Άγκιστρο & Λαϊλιάς Σερρών: η πιο γλυκιά συνάντηση από τα παιδικά μου χρόνια

Από Καλλιόπη Θεοδωρακάκη,

Ήρθε ο καιρός να γράψω, όχι μόνο για τα ταξίδια στο εξωτερικό που κάνω κατά καιρούς, αλλά και για το μόνιμο ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τις Σέρρες. Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό κοντά στη Νιγρίτα, τον Άγιο Δημήτριο και εκεί πηγαίνουμε οικογενειακώς όλα τα καλοκαίρια, γιορτές και σε κάθε ευκαιρία. Όπως γνωρίζετε είναι ένας μεγάλος νομός με πάρα πολλά χωριά και διαφορετικά μέρη για να εκδράμει κάποιος, αλλά σε αυτό το άρθρο θα παρουσιαστούν δύο αγαπημένα μου μέρη….


Άγκιστρο, το χωριό της χαλάρωσης

Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, δεσπόζει ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή με τη γειτονική Βουλγαρία. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Τσιγγέλι, με τον μπέη της περιοχής και το χαρέμι του, να απολαμβάνουν τα ζεστά νερά του λουτρού. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πέτρινος πύργος χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και ως τόπος εκτέλεσης. Στις τέσσερις γωνίες του, ακόμη υπάρχουν οι πέτρινες εξοχές, από τις οποίες στηνόντουσαν οι αγχόνες, για τις εκτελέσεις.

Το βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου χρονολογείται γύρω στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο. Ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του χρησιμοποιούσαν το χαμάμ επί τουρκοκρατίας.

Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν θερμοκρασία 40,5°C και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ. Μπορείτε να χαρείτε την ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρει το χαμάμ 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο με οκτώ ομαδικούς λουτήρες. Μέσα στο καυτό νερό και στους υδρατμούς μπορείτε να χαλαρώσετε και να νιώσετε πραγματικά υπέροχα!

σερρες αγκιστρο λαιλιας

Λουτρά Αγκίστρου

σερρες αγκιστρο λαιλιας

Χαμάμ Αγκίστρου


Λαϊλιάς, ένα μαγευτικό δάσος

Το δάσος του Λαϊλιά, βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, στην οροσειρά της Βροντούς και αποτελεί μία μαγευτική τοποθεσία, υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι ένα ψηλό δάσος οξυάς και δασικής πεύκης με έκταση 33.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για ορεινό σύμπλεγμα με υψηλότερη κορυφή τα 1850 μέτρα, με δασοκάλυψη 83% και οδικό δίκτυο 110 χιλιόμετρα.

Το δάσος του Λαϊλιά με τα πανύψηλα δένδρα, τις απότομες χαράδρες, τους απόκρυμνους και τεράστιους βράχους,  τα περιπατητικά μονοπάτια καθώς και τις ανέσεις του χιονοδρομικού κέντρου και του ορειβατικού καταφυγίου προσφέρεται για τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Στη βόρεια πλευρά της κορυφής μέσα σε δάσος από οξυές και έλατα σε υψόμετρο 1600 μέτρων, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών, που είναι ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας. Διαθέτει μία βασική χιονοδρομική πίστα μήκους 1.000 μέτρων και πλάτους 70 μέτρων, η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα ενω υπάρχει και μία δεύτερη πίστα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Με κατάλληλο φωτισμό που τοποθετήθηκε στην πίστα γίνονται και νυχτερινές καταβάσεις. Επίσης, λειτουργεί ένα σύγχρονο χιονοδρομικό περίπτερο-σαλέ.

σερρες αγκιστρο λαιλιας

Αναρρίχηση σε πάγο, δάσος Λαϊλιά © canyoning-caving

σερρες αγκιστρο λαιλιας

Δάσος Λαϊλιά τον χειμώνα

lailias_dasos-vouna-xioni-serres-fusi

Δάσος Λαϊλιά το καλοκαιίρι © mia-matia-ston-ilio.blogspot.com

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα!


Κεντρική Φωτογραφία: Βουνό Λαϊλιάς, © radiusbass.blogspot.com


Διαβάστε ακόμα: