«Γανυμήδης»: το αρχοντικό του γαστρονομικού πλούτου

Από Βασιλική Θεοδωρίδου,

Μια φορά κι έναν καιρό…

…ήταν ένα καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα με ειδυλιακή αυλή που ξεχώριζε για την αρχοντιά και τη μοναδικότητά του. Τα χρόνια πέρασαν κι άλλαξε μορφή, μεταμορφώθηκε σε ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο που προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία διαμονής.

Το ξενοδοχείο φέρει το όνομα «Γανυμήδης» και από το 1966 αποτελεί σημείο αναφοράς του Γαλαξειδιού, χάρη στην υπέροχη φιλοξενία του, το φημισμένο σπιτικό πρωινό του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Το ατού του ξενοδοχείου, που το έχει κάνει διάσημο και εκτός Ελλάδας, είναι το μοναδικό, βραβευμένο, χειροποίητο -δια χειρός της Χρυσούλας- πρωινό!

Το ξενοδοχείο αποτελείται από κτήρια περιτριγυρισμένα από υπέροχους κήπους, τα οποία διαθέτουν παραδοσιακά δωμάτια δίκλινα και τρίκλινα, οικογενειακά στούντιο και μια μοναδική σουίτα.

Η εμπειρία διαμονής

Το ξενοδοχείο Γανυμήδης διαθέτει μια ποικιλία δωματίων, το καθένα με ιδιαίτερη παραδοσιακή διακόσμηση και χαρακτήρα. Όλα είναι φωτεινά και ήσυχα και τα περισσότερα βλέπουν στις λουλουδιαστές -κάθε εποχή- αυλές του ξενοδοχείου. Παλιά έπιπλα, αντίκες, σιδερένια κρεβάτια και παλιές λάμπες προϊδεάζουν για την ατμόσφαιρα παλιάς, ρομαντικής εποχής του ανακαινισμένου καπετανόσπιτου του 19ου αιώνα.

Ο ειδυλλιακός κήπος και η βεράντα του ξενοδοχείου Γανυμήδης είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το πλούσιο πρωινό, να πιείτε ένα κοκτέιλ, να δοκιμάσετε ξεχωριστά σνακ, να διαβάσετε ή να γράψετε και να περιηγηθείτε στο ίντερνετ με το λάπτοπ σας και τη δωρεάν ασύρματη σύνδεση.

Η αυλή είναι προστατευμένη από τον καλοκαιρινό ήλιο, έτσι θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε στη σκιά, μακριά από τον θόρυβο και άλλες ενοχλήσεις, όπου τα τα ανθισμένα φυτά και το κελάϊδισμα μικρών πουλιών δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα χαλάρωσης.

Η διάσημη γαστονομική εμπειρία που θα βιώσεις στον Γανυμήδη

Το ελληνικό πρωινό του Γανυμήδη έχει ταυτιστεί από το 1966 με το Γαλαξείδι, τη σπιτική γεύση και την αυθεντική ελληνική φιλοξενία.
Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου, παλιοί και νέοι, ήδη του είχαν δώσει όλα αυτά τα χρόνια -άτυπα- την διάκριση για το πρωινό του, επισκέπτοντάς το ξανά και ξανά, γράφοντας θετικά σχόλια και συστήνοντας τον χώρο σε γνωστούς και φίλους.
Στις 2 Απριλίου 2014, επίσημα πλέον, ο Γανυμήδης και το πρωινό του διακρίθηκαν με τον τίτλο του leader του πρότυπου ελληνικού πρωινού Φωκίδας από τον αρμόδιο φορέα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Τα λουκούλλεια πρωινά του Γανυμήδη έγιναν γρήγορα γνωστά σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας έτσι όχι μόνο το ξενοδοχείο το ίδιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.

Οι ιδιοκτήτες Κώστας και Χρυσούλα Παπαλέξη δηλώνουν:

«Αφοσιωθήκαμε στο πρωινό μας εμπλουτίζοντάς το με νέες μοναδικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές κρατώντας όμως πάντα αναλλοίωτες τις πρωτοπόρες για την εποχή τους γεύσεις (chutney, pate κτλ). Προσθέσαμε γαλαξειδιώτικες συνταγές που διδαχθήκαμε από γενιά σε γενιά -από γιαγιά σε μάνα και από μάνα σε κόρη- δίνοντας στο πρωινό μας μια άλλη γευστική διάσταση!»

Απόδειξη σε όλα τα παραπάνω , ότι δηλαδή είναι όλα σπιτικά, είναι οι μυρωδιές που γλυκά αγκαλιάζουν τον επισκέπτη, το άνοιγμα του χειροποίητου φύλλου, η παρασκευή της χειροποίητης σπανακόπιτας – τυρόπιτας ή της γλυκιάς μπουγάτσας, που σου αφήνει την γεύση που όλοι θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό των φρούτων προέρχονται από τα καλλιεργημένα χωρίς χημικά δέντρα της οικογένειάς ή από μικροπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Πίτες αλμυρές και γλυκές ζυμώνονται παρουσία του πελάτη, τα φρούτα κόβονται στην ανοιχτή κουζίνα του Γανυμήδη, οι μαρμελάδες παρασκευάζονται κατά την διάρκεια όλης της ημέρας και πάλι παρουσία του πελάτη και μπαίνουν στα καλαίσθητα βαζάκια με τις κομψές ετικέτες. Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι φρέσκα ώριμα φρούτα, σεβασμός προς τον πελάτη, αγάπη και μεράκι.
Το πρωινό του Γανυμήδη έχει ταξιδέψει σε πολλά γνωστά κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης όπως στην εκπομπή του Σκάι «Τα Γυρίσματα», στο Σταρ στην εκπομπή «Νηστικοί Πράκτορες» και πρόσφατα στον Σκάι ξανά στην εκπομπή «Chef στον αέρα».

«Μαγειρέψαμε με γνωστούς δημοσιογράφους όπως τον Δ. Γιατζόγλου, τον Θ. Πάτρα, την Ε. Ψυχούλη, τον Αλ. Παπανδρέου, ανταλλάξαμε ιδέες με φημισμένους chef που μας επισκέφτηκαν, όπως ο Η. Μαμαλάκης, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο Paolo Sari.

Τo πρωινό μας φιλοξενήθηκε σε μονοσέλιδα ή δισέλιδα αφιερώματα στον ελληνικό και ξένο τύπο, όπως «Odyssey, «National Geographic Traveller», «New YorkTimes», «Venere», «Voyager», «Passport», «Ciao», «ΒΗΜΑ Gourmet», «Τηλέραμα», «Αθηνόραμα», «Η Καθημερινή», «Έθνος» κ.ά.
Εδώ και δεκαετίες, ξένοι και ελληνικοί τουριστικοί οδηγοί -π,χ, «Lonely Planet» και «The Good Hotel Guide»- μας κατατάσσουν πάντα στην πρώτη θέση για την εξαιρετική δουλειά μας.»

Ανατρέψαμε τον όρο «φιλοξενία» κάνοντας τον πελάτη να νιώθει σαν το σπίτι του, «κομμάτι αυτού» και όχι «επισκέπτης αυτού».

Πώς θα φτάσετε στο ξενοδοχείο του Γανυμήδη

Στο γραφικό Γαλαξείδι μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 37 χιλιόμετρα από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, με πλούσια ναυτική ιστορία και πανέμορφες φυσικές παραλίες και ταυτόχρονα ένας από τους πιο δημοφιλείς κοσμοπολίτικους προορισμούς, ο «Γανυμήδης» σας περιμένει για να σας χαρίσει στιγμές απολαυστικής χαλάρωσης!