Ταξίδι στο μύθο του Αχέροντα & το γαλάζιο του Ιονίου

Από Ελένη Κολιοφώτη,

Ο τόπος μας κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ακτογραμμή της Ηπείρου. Απέραντες  ακρογιαλιές, γραφικοί κολπίσκοι, όρμοι, διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, κοσμοπολίτικες πλαζ δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί. Άλλωστε γι αυτό το λόγο πολλές φορές ,ιδιαίτερα στην φημισμένη Πάργα έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «μια νησιώτισσα στη στεριά».

«Το γαλάζιο του Ιονίου» είναι έντονο στην περιοχή μας. Χωρίς όμως να υπολείπεται το πράσινο. Ελαιώνες, πευκόφυτα δάση και η απαράμιλλη  φύση του Αχέροντα, που από τις πηγές του έως τις εκβολές του έχει χαρακτηριστεί περιοχή NATURA.  H φύση, ο ήλιος και η θάλασσα συνδυάζονται και εμπλουτίζονται, με το μύθο του Αχέροντα και το Νεκρομαντείο. Ο Αχέροντας, το ποτάμι των ψυχών, σύμφωνα με τη μυθολογία αποτελούσε το δρόμο  που ο ψυχοπομπός Ερμής οδηγούσε τις ψυχές  στην Αχερουσία Λίμνη ,στα έγκατα της οποίας βρίσκονταν το Βασίλειο του Άδη. Για το λόγο αυτό χτίστηκε, το  γνωστό  σε όλους ,Νεκρομαντείο. Ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του κάτω κόσμου και επικοινωνίας με τους νεκρούς στην Αρχαία Ελλάδα. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε κέρβερος, ούτε θλίψη, ούτε καταχνιά όμως το μυθικό σκηνικό του τόπου μας, παραμένει και μαγεύει τον κάθε επισκέπτη καθιστώντας το Δ.Πάργας έναν παράδεισο που ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ζήσει τη δική του ταξιδιωτική εμπειρία.

netfalls.com

 

Η πανέμορφη Πάργα, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και κοσμοπολίτικους προορισμούς διακοπών της Ελλάδας. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, κάτω από το επιβλητικό, ιστορικό της κάστρο, και μαγεύει κάθε επισκέπτη με την υπέροχη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος και το καταπράσινο νησάκι της Παναγιάς. Η  Πάργα είναι ιστορική περιοχή ,καθώς  στο πέρασμα των αιώνων διεκδικήθηκε από πολλούς κατακτητές οι οποίοι έχουν αφήσει παντού τα σημάδια της παρουσίας τους. Τα παραδοσιακά κτίρια, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, οι δαντελωτές ακτές δίνουν στην Πάργα ένα ιδιαίτερο, νησιώτικο χρώμα . Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατα, αλλά και για τις πολλές και πανέμορφες παραλίες της. Παραλίες με τα σμαραγδένια, πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. Οι περισσότερες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για τζετ-σκι, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις  κ.α.

netfalls.com

Με βάση την Πάργα μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει πολλές ημερήσιες εκδρομές και να επισκεφτεί πολλά αξιόλογα μέρη, με αρχαιολογικό-Ιστορικό ενδιαφέρον και πολλές φυσικές ομορφιές όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου, ο ποταμός Αχέροντας, η Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, η Λευκάδα, οι Παξοί, τα Σύβοτα .

Η παραδοσιακή Παργινή φιλοξενία σε συνδυασμό με την άρτια υποδομή τουριστικών  καταλυμάτων όλων των κατηγοριών, τα  μοναδικά αξιοθέατα και μνημεία, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, τα εξαιρετικά εστιατόρια και καφέ, η νυχτερινή ζωή, η ρομαντική ατμόσφαιρα της Πάργας είναι τα συστατικά ενός αξέχαστου ταξιδιού.

Η πρόσβαση στην Πάργα γίνεται οδικώς μέσω Εγνατίας και αεροπορικώς μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης στα αεροδρόμια του Ακτίου ή των Ιωαννίνων.

 

netfalls.com


Ιστορικά, πολιτιστικά, φυσικά και  ψυχαγωγικά αξιοθέατα


  • Ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου στο χωριό Μεσοπόταμος. Το πιο  φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Ο  Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την περιοχή κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη.
  • Ο μυθικός Αχέροντας, το ποτάμι των ψυχών. Εκτός από την ιστορία  παρουσιάζει έντονο φυσιολατρικό ενδιαφέρον από τις πηγές έως τις εκβολές του(NATURA 2000).Σχετικό κέντρο περιβαλλοντικής Εκ/σης στην Αμμουδιά.
  • Μουσεία 1)Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Πάργα. 2)Λαογραφικό Μουσείο Αγιάς. 3)Μουσείο λαδιού «PARAGAEA» στο  κέντρο της πόλης της Πάργας.
  • Περιηγήσεις στα κάστρα  1)Ενετικό κάστρο Πάργας(συναρπαστική θέα). 2)Γαλλικό κάστρο στο νησάκι της Παναγιάς.3)Κάστρο του Αλή Πασά Ανθούσας – Αγιάς.
  • Μοναστήρια και ιστορικές εκκλησίες(Άγιος Δημήτριος βυζαντινός ναός, Μονή Αγίας Παρασκευής, το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς, ο   Αι-Σώστης κ.α.).
  • Παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου ανταγωνίζονται η μια την άλλη σε ομορφιά.  Αμμουδιά, Αλωνάκι, Βάλτος, Κρυονέρι, Λίχνος ,Λούτσα, Σαρακήνικο, Σκάλα  είναι μερικές από αυτές.

 

Η πανέμορφη Πάργα σας περιμένει κάθε εποχή του χρόνου να την ανακαλύψετε. Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site του Δήμου Πάργας www.dimospargas.gr

 


Διαβάστε επίσης: